România

România

joi, 24 ianuarie 2019

România, te iubesc (antologie literară online) - Reuniți prin Cuvânt, apropiem Unirea, Tamara Tomiris Gorincioi













Tamara Tomiris GORINCIOI
   Republica Moldova
                                                    REUNIȚI PRIN CUVÂNT, APROPIEM UNIREA

        În istoria zbuciumată a neamului nostru am avut parte mereu de urcușuri și de coborâri. Am fost puternici, am strălucit,  doar atunci când provinciile au fost unite. Or, În unire e tăria, spunea Eminescu. Ideea unității neamului trece ca un fir roșu prin istoria noastră milenară, prima oară venind de la strămoșii noștri geto-daci. Burebista, regele Daciei,  a fost primul care a unit regatele dacice într-un stat,  înţelegând că o lume tribală în care domneşte invidia, rivalităţile minore, uneltirile de tot felul, este neputincioasă în faţa oricărei ameninţări externe, afirmă istoricul Dan Olteanu în Religia Dacilor. Or, în Unirea, a fost dintotdeauna miracolul care ne-a salvat de la moarte. Dezbinarea ne-a adus dezastru, pierderi de teritorii și învingeri.  Și cu adevărat, atâta vreme cât Dacia a fost unită,  romanii n-au lansat invazii asupra ei. După moartea lui Burebista, triburile  dacilor s-au divizat din nou şi abia atunci, cu armată formată din mercenari recrutaţi din ţările invadate, capabili să lupte în munţi, s-au abătut nenorocirile spre acest teritoriu ştiut atât de bogat în aur și resurse naturale.
     Dacă ideea de unitate nu s-a menţinut real, spiritual, ea n-a murit niciodată. Ora astrală a neamului românesc, de menționat, s-a reaprins pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, la 1600. Din păcate, un eveniment trecut cu vederea de curentele istoriografice.  Acţiunile voievodului muntean au fost încărcate de patriotism şi i s-a dat o conotaţie naţională, unirea fiind de fapt realizată dintr-un imbold al conştiinţei naţionale apărute în mod precoce la români la început de veac XVII. La 6 iulie 1600 în istoria poporului român a avut loc un eveniment de o maximă importanţă. Ţara Românească, Moldova şi Transilvania au fost unite sub un singur sceptru. Această unificare era extraordinară în contextul în care această vremelnică stăpânire era înconjurată de mari puteri precum Imperiul roman de neam germanic dominat de Habsburgi, Polonia sau Imperiului Otoman.
     Peste circa două secole, la 1859, ideea Unirii se reaprinde odată cu realegerea în fruntea Ţării Româneşti a  domnitorului Ioan Alexandru Cuza. Deși proiectul Unirii Moldovei cu Ţara Românească a apărut mult înainte de 1859. Liderii generaţiei paşoptiste au acţionat ani de-a rândul pentru a atrage atenţia Puterilor occidentale. Conservatori sau liberali, aveau în comun o bună educaţie şi o agendă naţională pe care o urmau cu încăpăţânare.
     Unirea Principatelor s-a datorat unor personalităţi marcante cu influenţe diplomatice în afara Ţării. După înfrângerea Revoluţiei de la 1848, prioritatea oamenilor politici români era înlăturarea ocupaţiei militare otomane şi ruseşti din Principate. În 1850, Nicolae Bălcescu se întâlneşte cu ministrul de externe englez, Palmerson, cu solicitarea de a face presiuni la Constantinopol pentru normalizarea situaţiei în Principate. Demersuri similare face şi Dumitru Brătianu în capitala Franţei. Vechiul lor prieten, Ion Ghica, pleda în aceeaşi direcţie la Constantinopol. Fraţii Golescu sprijină la rândul lor cauza românească în Occident. La jumătatea secolului 19, ca urmare a presiunilor împotriva Imperiului Otoman, Rusia a intrat în conflict cu o alianţă occidentală şi cu Imperiul Otoman. În această alianţă intrau de fapt cele mai mari Puteri ale Europei, mă refer la Franţa şi la Marea Britanie, cărora li s-a alăturat şi Regatul Sardiniei care încerca unificarea Italiei. A fost un război care a durat trei ani. Principalele operaţiuni s-au purtat în Crimeea, de aceea este cunoscut drept, Războiul Crimeei, între 1853-1856”, spune istoricul Dorin Dobrincu.
     Unirea Principatelor Române, numită de unii Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit. La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor. Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.
      În prezent, când am sărbătorit Centenarul Unirii de la 1918, când marcăm 160 de la Unirea Principatelor Române, e firesc să ne întrebăm, putem compara contextul geostrategic din perioada aceea cu cel de acum? Oare nu mai avem personalități de talia lui Alexandru Ioan Cuza, Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, C. A,Rosetti, Ion C Brătainu etc.?
     Unirea principatelor a fost rezultatul muncii mai multor generații, Unirea  înfăptuindu-se datorită unei conjuncturi internaționale favorabile. Astăzi, am putea spune, elitele românești sunt iarăși în fața unui miracol.  Apropierea dintre Țară și fostele provincii istorice se face simțită prin acțiuni culturale și de suflet. Situația în care se află România este una favorabilă: membră a  UE și NATO, preluarea
Președinției în Parlamentul European: o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea României, pentru unificarea vechilor teritorii.
     Deși elitele actuale au multe de recuperat față de cele de la 1859.  Și față de cele de la 1918. Avem nevoie de personalități pe măsură și de o conjuctură internațională pozitivă.
     Dar atunci când politicenii își mai măsoară abilitățile diplomatice,  Reunirea celor două maluri de Prut o fac poeții, scriitorii, oamenii de cultură. Drept argument servește această Antologie literară „România, Te iubesc”, (Manifest pentru Integritate Națională, Unitate, Demnitate și Prosperitate), închinată aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, apărută sub egida revistei „Amprentele sufletului”, ediție online, prin îngrijirea distinsei scriitoare, om de cultură, editor, Eugenia Enescu-Gavrilescu, redactor șef. Or, puterea Cuvântului este cea mai puternică armă politică, diplomatică și argument al sufletului ce pledează pentru continua unitate a neamului româno-geto-dac, începută de Burebista și continuată prin ani de eminenții noștri înaintași. Prin Cuvânt vom reaprinde din nou lumina orei astrale a neamului românesc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu