România
IGNATUL, O TRADIȚIE MAI VECHE DECÂT CREȘTINISMUL
Marea Sărbătoare a Crăciunului la români începe să se simtă de la Ignat.
Ignatul este un ritual străbun ținut la 20 decembrie, dată în care strămoşii îşi sacrificau porcii şi-i dădeau ofrandă divinităţii solare. Zeul Soarelui, Ignat, era astfel ajutat în preajma celei mai scurte zile a anului, solstiţiul de iarnă, să lupte cu întunericul.
Tăiatul şi pârlitul porcului amintesc de jertfele aduse zeilor din Antichitate.
Potrivit tradiţiei, ziua de Ignat trebuie folosită doar pentru a tăia şi pârli porcul. Cei care muncesc în acestă zi sunt pedepsiţi. Perechea lui Ignat, Inatoarea, le torturează şi opăreşte cu apă clocotită pe femeile care lucrează în ziua de Ignat, potrivit tradiţiei populare. Cei care muncesc totuşi în această zi trebuie să se apuce de lucru abia după ce au văzut sânge de porc. Sărbătoarea păgână corespunde acum uneia creştine din calendarul ortodox, Sfântul Ignatie Teoforul.
Se spune că în noaptea din ajunul Ignatului, porcul îşi visează cuţitul, iar înainte de tăiere porcul amuţeşte câteva ore ca şi cum îşi simte sfârşitul. Gospodarii numesc acestă perioadă „tăcerea porcului".
Asomarea modernă porcului are şi o variantă populară - în unele zone porcul se anesteziază cu ţuică.
În unele sate se obişnuieşte ca porcul să se afume bine cu tămâie ca diavolul să fugă departe. Acum totul se face mai modern şi se folosește o butelie. Treaba merge mult mai repede. Pe vremuri, se îmbrăca porcul în paie şi se perpelea câteva ore bune până se cocea. Acum, după ce se coace bine, se curăţă şi se spală. „Grăsunul" nu se tranşează decât după ce i se crestează pe cap o cruce, iar copiilor li se oferă bucăţele de ureche ori chiar din coada porcului. Când se taie porcul, bărbaţii se cinstesc cu ţuică veche de prună, fiartă cu piper. Femeile pregătesc pomana porcului din carne proaspătă, prăjită la ceaun, pe care o servesc cu mămăliguţă caldă.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu