România

România

joi, 30 noiembrie 2017

Antologie „În așteptarea lui Moș Crăciun - Povești și poezii românești, la gura sobei” - Maria Ruscanu-Bălăcianu










                                                                                   
                                                                                    


                                                 
Maria RUSCANU-BĂLĂCIANU
                                                                                                                         România


                                                               DOR DE CRĂCIUN

     În nici o altă zi a anului nu mă simt mai aproape de copilărie așa cum mă simt în zilele binecuvântate ale Crăciunului. De mii de ani, mergând pe la casele creștinilor, preotul vestește tuturor minunea în ajun: „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței”... 
     Copil fiind, mergeam și eu să vestesc de cu seară magia întrupării pruncului sfânt de la Betleem. Cu obrajii și mâinile roșii de ger dar și cu ochii plini de o bucurie nespusă colindam alături de prietenii mei pe la ferestrele gospodarilor ce ne așteptau cu nuci, colaci și rareori câte un bănuț. Eram primiți cu multă dragoste în casa frumos primenită de sărbatoare, mirosind a brad și mere coapte. Urma să se nască un mare împărat și trebuia să-l primim așa cum se cuvine, cu sufletul și casa primenite. Magii urmau steaua tot așa cum și noi urmam drumul de la o casă la alta pentru că în fiecare casă Hristos era așteptat să se nască. Era o noapte sfântă, o noapte în care vesteam unul altuia bucuria Crăciunului. Stelele străluceau, satul răsuna de colind iar Hristos se năștea prunc. Un prunc ce aducea cu El multă bucurie și dragoste. 
     Ajungeam acasă târziu în noapte obosiți dar multumiți de traista plină cu de toate. În „odaia de curat” brăduțul era împodobit cu steluțe, lumânări și bomboane . Adormeam în miros de cetină verde și licăr de lumină, visand la Moș Crăciun. Nu știu cum făcea, dar de fiecare dată îmi lăsa darul dorit fără ca eu să-l pot vedea. În fiecare an îmi propuneam să stau trează și cu ochii ațintiți înspre brad doar, doar, voi avea norocul să-l văd. N-a fost să fie, așa că mă mulțumeam doar să desfac cadourile, minunându-mă cum de le știe el pe toate. Dimineața pașii mă duceau către biserica satului, acolo unde, în colind și cântări duhovnicești, icoana Nașterii Mântuitorului își aștepta credincioșii. Minunea Nașterii făcea să pară iconostasul, ieslea întrupării Pruncului Sfânt.                      
    Maica Preacurată alintând la piept pe Cel fără de început, păstorii preamărind pe Fiul de Împărat, magii cu daruri alese la picioarele Lui Mesia, steaua vestind minunea întrupării. Cel care la fiecare Sfântă Liturghie se jertfește pentru noi pe masa sfântului altar, ne așteaptă în ziua de Crăciun, ca și prunc pe iconostas. Câtă jertfă și câtă iubire! Ascultam parca vrajită minunea Nașterii Mântuitorului și sufletul meu de copil era plin de bucurie. O slujbă în care rugăciunile se împletesc cu colindele simple și frumoase, îți înalță sufletul, și te face să resimți adevarate clipe de trăire duhovnicească. 
     Mi-e dor de copilărie, mi-e un dor nespus de mine și de trăirile de-atunci. Aș vrea să mai pot privi Crăciunul cu ochi de copil, să mă pot bucura de un colăcel aburind, să-mi înghețe obrajii de frig, să adorm așteptându-l pe Moș, să primesc Nașterea Pruncului Sfânt cu sufletul curat, plin de iertare și bunătate . O clipă de copilărie, un minut de eternitate... Asta îmi doresc de Crăciun! 


                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu