România

România

joi, 1 noiembrie 2018

Dumitru Ichim - Prefața antologiei „Scriitori români, uniți în cuget și simțiri, la CENTENARUL MARII UNIRI”


     Atunci când doamna Eugenia Enescu Gavrilescu mi-a cerut să scriu câteva cuvinte la antologia coordonată de domnia sa intitulată „Scriitori români uniți în cuget și simțiri la centenarul Marii Uniri” mi-au venit în minte cuvintele Reginei Maria: 
     „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”
     Cuvintele Reginei exprimă deosebit de sugestiv sentimentul  oricărui român la această zi festivă a împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire.
     Poate că ar fi o impietate să mai adaug ceva, dar, dacă nu ar fi vorba de acest cor de condeieri din toate părțile lumii veniți să-și aducă prinosul lor de bucurie la acest eveniment istoric care a dat României măreția ei de hartă a cugetului și simțirii românești. În îmbrățișarea copertelor găsim peste 50 de autori din România, Republica Moldova, Italia, Anglia,  Germania, Canada și Statele Unite. Ei se fac ambasadorii fraților de pretutindeni, mesagerii unui adevăr scris pe piatră de hotar, soli ai demnității omului creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, adică omului liber. 
     S-ar cuveni să ne oprim la paginile fiecarui autor și să ne minunăm de florile lirice plantate din inimă și udate cu lacrimi, să ne bucurăm de această grădină din tot sufletul, căci mai sunt oameni încă pe această planetă care să-și iubească pământul și cerul în extazul Poetului: „Cât de bine este și cât e de frumos să locuiască frații împreună!”
     În lumea otrăvită de materialismul lui „how much” se încearcă dispariția națiunilor și a culturilor. Uităm că Dumnezeu va chema la judecată nu un internaționalism de turmă, ci „toate neamurile lumii”. Impărăția lui Dumnezeu a fost schimonosită de cei răpitori și lacomi în imperii de subjugare a omului, a națiunilor, a culturilor. Așa a trăit și neamul românesc asuprit și chinuit de-a lungul istoriei lui - fie că a fost vorba de imperiul austro-ungar, fie că a fost vorba de cel rusesc, fie, în zilele noastre, de imperiul Statelor Unite ale Europei. Toți au venit peste noi „și-au cerut pământ și apă”, toate iudele, toate gunoaiele lumii, toți ne-au furat, ne-au spart casa, („și m-ai scuipat. și m-ai bătut/ și câine eu ți-am fost”), au lătrat și au urlat ca lupii prin cancelariile lumii, că nu ne vor pe Pământ și au făcut tot ce le-a stat în putință să dispărem ca neam.
Dar din propria cenușă ne-am ridicat, nu pulbere, ci aripă a duhului românesc, ne-am înălțat din propria noastră limbă și când părea că dispare și credința și nădejdea am băut din iubirea lui Dumnezeu care ne-a învățat românește din buchile Sfintei Evanghelii și ne-am căpătat și credința și nădejdea și limba și destinul de a fi Grădină a Maicii Domnului.
     Sărbătorirea centenarului Marii Uniri ar fi trebuit să ne găsească în hotarele firești ale Neamului - Transilvania, Crișana, Maramureșul, Basarabia, Bucovina, Regatul, întregul Banat românesc și întreaga Dobroge, dar.. am pierdut trenul vânduți de comuniști și păcăliți de criptocomuniștii din perioada de... tranziție! Când a căzut comunismul poporul german a dărâmat zidul și nu a cerut Europei certificat de unire. Repet, am pierdut trenul și am rămas doar cu amintirea podului de flori.
     Îmi place titlul antologiei, precum și coperta destul de sugestivă. Este nespus de greu să fii unit în cuget. A cugeta înseamnă a urma firul gândului, a toarce gândul. Chiar Descartes cu faimosul „cogito ergo sum”, cum îl ia peste picior Ortega y  Gasset, nu a găsit   unitate în rândul cugetătorilor. „Faptul cugetării nu demonstrează că ești , ci că ești unul din cugetători”, dar unitatea în simțiri/simțuri aparține inimii - vezi, simți și auzi cu inima. E o certitudine că dacă mintea are multe bordeie, „sângele apă nu se face” și unirea noastră românească, oricât am fi de pesimiști, e tocmai paradoxul minunii supraviețuirii neamului românesc.

Dumitru Ichim
Kitchener, Ontario





         SPĂLAREA PE MÂINI

                    Pilat ridică mâna,
                         preaclocotinda gloată să o potolească,
                              și se făcu tăcere;
                                   apoi strigă cu putere
                                        împărătească:
                                             „Să se aducă apă!”
                                                  Și apă s-a adus.

                                   Lângă Ioan,
                                        Maica Domnului
                                             privea la judecata lui Iisus,
                                                  ștergându-și pleoapă cu pleoapă:
                                                       „Ai auzit ce a spus,
                                                            când își spăla mâinile,
                                                                că e nevinovat de sângele Lui?
                                                                      Nu-nseamnă, prin asta, că este iertat?”
                                                                           Ioan plângea. Cu capul plecat:
                                                                            „Nu, Maică, ci dat răstignirii!
                                                                            Prin apă Pilat L-a vândut,
                                                                             cum Iuda făcu prin sărut,
                                                                             că apa spălării pe mâini
                                                                             știa că-i adusă din Prut.''
                                                                                                                    Dumitru Ichim

                                                                                                                 Kitchener, Ontario




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu