România

România

luni, 31 august 2015

Ziua Limbii Române

Instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament, Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990.
În cele două state, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizației universale.
 în perioada 15 – 18 august 2015, Institutul Cultural Român de la New York a organizat în premieră în spațiul nord-american Festivalul Limbii Române în Canada și SUA, dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române, printr-o serie de spectacole muzical-literare.
La  triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul institutului (18 august) – a participat: marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga  - a cărui creație  a intrat cu mare succes în circuitul european și universal al valorilor muzicale; „Valsul” său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO - ,  și vestitul  naist și dirijor Vasile Iovu.
În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de Institutul Cultural Român de la New York – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film”, din Chișinău -  a reprezentat  cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului.
Evenimentele nu au fost  dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și  publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.
Eugenia Enescu-Gavrilescu

luni, 17 august 2015

CONCURS NAȚIONAL LITERAR-ARTISTIC - EDIȚIA I

Revista „Amprentele sufletului” organizează Concursul National de Poezie începători, Proza, Teatru, Reportaj literar, Eseu, Fabule, Epigrama, Pictura și Grafică, cu titlul „Cele mai frumoase creații literar-artistice românești”, ediția I.
Puteți trimite materialele, începând cu data de 1 septembrie până la 30 septembrie, pe adresa de mail: corector.eu@gmail.com
La acest concurs pot participa creatori din întreaga ţară și din Diaspora, indiferent de vârstă, care nu sunt membrii Uniunii Scriitorilor din România sau Diaspora.
Comisia de jurizare va fi formată din critici literari şi de artă, poeţi și scriitori membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Concurenţii vor trimite 5 poezii (pot fi casice, populare, creștine, moderne), 5 epigrame, o proză scurtă (eventual şi satirică de maximum 10 pagini), o piesă de teatru pe maximum 15 pagini, scrise în fișier WORD – Font Arial 10.
Nu vor fi luate în seamă poeziile și proza trimisă direct în căsuța de mail.
Artiștii plastici vor trimite câte 5 lucrări, jpg, cu rezoluție mai mare de 900 de pixeli. Nu vor fi admise lucrările inserate pe filă WORD.
Sunt admiși doar artiștii plastici care nu sunt membrii Uniunii Artiștilot Plastici.
Rezultatul concursului va fi publicat în revistele „Amprentele sufletului și „Literar ing” al AGIR, după data de 15 noiembrie a.c.
Câștigătorii vor primi diplome și un volum electronic cu creații personale.
Relații la telefon: 0760/994.327; 0733/075.015; 0747/117.273
Grupul de inițiativă al revistei „Amprentele sufletului”,
Eugenia Enescu-GAVRILESCU
Constantin-Nicolae GAVRILESCU
Nicolae VASILE
Ion IONESCU-BUCOVU
Ioan GANEA-CHRISTU